Den rigtige kaffetemperatur

Skrevet d. 17. august 2015


Langt de fleste mennesker elsker at læne sig tilbage og nyde en kop velbrygget, dampende kaffe. Kaffe er mere end bare malede bønner med en lækker aroma og opkvikkende effekt til de tidlige morgentimer, hvor det ellers kan være svært at holde sig oprejst; Der er mange ting, du bør tage hensyn til, hvis du vil have det optimale ud af din kaffe og få den fulde smagsoplevelse.  

Den gyldne middelvej 

Der er ikke mange faste retningslinjer inden for kaffens fortrinlige verden, men det er let at gøre sin kaffe endnu bedre. En af de mest essentielle faktorer i forbindelse med en god kop kaffe, er at den er brygget ved den rigtige temperatur.  

Den bedste temperatur for optimal kaffebrygning er sædvanligvis mellem 92 og 96 grader. Denne vurdering er lavet i henhold til den europæiske standard og er sat af hensyn til kaffens vedvarende smag og kvalitet. Kaffens temperatur er afgørende for kaffens endelige aroma. Ved denne temperatur får kaffen lov til at udfolde sine friske attributter til fulde og den gode, runde smag skabes under de rigtige forhold.  

Det betyder altså også, at man aldrig bør hele ny-kogt vand over sine kaffebønner, da det vil skabe en unødig opvarmning, der resulterer i en besk aroma og du vil derfor ikke udvinde den milde, runde smag fra dine kaffebønner. 

Med andre ord er temperaturen afgørende for, hvorvidt din kaffe smager godt eller skidt og er derfor en faktor, der ikke må undervurderes. Den korrekte temperatur sætter rammerne for den gode smagsoplevelse. 

Den optimale smag 

Smager din kaffe ikke optimalt, kan det blandt andet skyldes, at du brygger kaffen ved for lav eller for høj temperatur. Hvis du brygger din kaffe ved for lav temperatur, går du glip af den fulde oplevelse og kaffens unikke aromastoffer. Brygges kaffen derimod ved for høj temperatur, fremtvinges en uønsket, bitter smag. Tjek desuden også, om dit udstyr er rent og pænt. Herved eliminerer du muligheden for, at snavset udstyr spiller ind i din kaffeoplevelse. Tjek desuden også, om din kaffemaskine eller –kande formår at holde kaffen ved sin rette temperatur efter brygning, at din egen dosering er korrekt og at vandgennemløbet er inden for en rimelig tidsgrænse.  

På trods af, at kaffe ikke nødvendigvis er raketvidenskab, kan man hurtigt komme på afveje, hvis ikke man er nøje under brygningen.

Hvis du kan sætte flueben ved overstående, så burde du trygt kunne læne dig tilbage og nyde en god kop koffein, der er brygget ved den optimale temperatur og dermed nyde den fuldendte oplevelse af en velbrygget kop kaffe.

Læs og se mere omkring kaffe et af de følgende steder:  


Te-og-kaffe.dk ©