Chai latte er blevet "hip"

Den slags te, der i særlig grad er på vej frem i dag, er chai latte. Det er indisk form for te, der originalt hedder massala chai, hvilket direkte oversat betyder ”te af blandede krydderier.” Den stammer også originalt fra det sydlige Indien, men chai latte kan i stor stil nydes i den større verden i dag – af god grund! Her kan man nemlig få en mere spændende te end den, man normalt nyder, selvom ordet ”te” nok skal lægges i lidt andre former end dem, de typisk har. En chai latte minder nemlig kun svagt om de normale teformern, da den moderne vestlige udgave er langt fra den originale.

Sorter efter

Typisk vil man i dag med ”chai latte” forstå en krydret te, der er baseret på kanel og sukker. Sådan er det også ved langt de fleste stedet, men ordret betyder det egentligt blot ”te med mælk.” I løbet af 80’erne blev udtrykket brugt om en sødet te med tyk mælk i USA, og siden starten af 90’erne har ordet så siddet fast som det, man forstår ved det nu.

Den søde te med en smag af kanel

I en typisk chai latte er også baseret på kanel, mælk og store mængder sukker. Den er i de fleste vestlige lande serveret i en høj kop eller et højt glas, hvor den også kan være blandet med is. Dette gør, at den for mange forekommer som en form for milkshake med kanel, men langt de fleste steder kan man også få den i andre udgaver. Her er standard ingredienser noget som en blanding af soya og vanilje, soya og chokolade eller chokolade og vanilje. Visse steder byder også på særlige udgaver, som de har som en slags hussets specialitet. Hvis man er til en typisk chai latte, bør også prøve disse, da man her kan komme ind i af smagsverden af dybe dimensioner.

Hvis man dog vil forsøge en traditionel chai latte, er der også flere steder, der sælger disse. Man vil have mest held med at finde det i restauranter af et indisk tema. Her vil mælken – hvis det holder sig helt til originalen – være rigtig, ublandet bøffelmælk, der giver en helt særlig smag. Det er helt klart et forsøg og en oplevelse værd.


Te-og-kaffe.dk ©